сряда, 15 септември 2010 г.

Хибриден велосипед катери баирите сам




Автомобили пъплят в поредното задръстване по оживен софийски булевард, известен с големия си наклон. Между тях преминава младеж на велосипед, който, въпреки че изкачва баира, лежерно върти педалите, а по челото му няма и капка пот.

Поддържаната скорост пък е завидните 20-25 км/ч. Тайната на това "чудо" е една - електрически велосипед. Хибридните колела, разчитащи на силата на мускулите на краката на каращия и на вграден в една от главините на каплите електромотор отскоро са и на българския пазар. На пръв поглед електрическите велосипеди не се отличават от традиционните. В зависимост от приложението има градски, спортни, планински и универсални колелета.

Велосипедите на електричество разчитат на батерии, монтирани на най-различни хитроумни места(в рамката, на мястото на багажника отзад, зад седалката и т.н). Повечето модели ползват скорости на Shimano (до 21 на брой), а електромоторът, освен че може да ви вози без никакво усилие от ваша страна, има и функция незабележимо да подпомага задвижването с педали.

Батериите на колелетата на ток са никел-метал хидридни, литиево-йонни и най-актуалните в момента – литиево-полимерни. Има модели, които с един заряд само на електричество могат да изминат до 90 км, като максималната скорост на движение на ток е 25 км/ч. Ако периодично въртите педалите и вие, обхватът нараства значително.

Според вносителя EcoPowerSport само на ток изминаването на един километър ви струва по-малко от пет стотинки.

У нас се предлагат електрически велосипеди от британските марки GoCycle, ElectriKbike, PowaCycle и Wisper. Най-достъпното хибридно колело е с цена 1370 лева. Продават се и комплекти, които могат да превърнат в електрически почти всеки велосипед, като те струват 1000 лева.

Източник: в. Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар