четвъртък, 21 юли 2011 г.

Предложение за превоз на велосипеди на велосипеди в метрото

Предложение за превоз на велосипеди на велосипеди в метротоДо
Постоянна комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението
Копие до
Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори
Копие до
Постоянна комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика



ПРЕДЛОЖЕНИЕ
за разрешаване превозването на велосипеди в метрото

От името на сдружение Велоеволюция и велосипедната общност в София предлагаме промяна в “наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община”, относно превозването на велосипеди в метрополитен.

В съвременната визия за градска мобилност велосипедът се разглежда като част от интегрирания градски транспорт. Създаването на повече възможности и удобства за комбиниране на обществения транспорт с велосипед би убедило повече хора да оставят автомобилите си. Превозването на велосипеди в метрото, релсовия и масовия градски транспорт е често срещана практика в много градове в Европа, САЩ, Австралия.
Превозването на велосипеди в метрото е една добра услуга, която показва отношението на общината към велосипедистите, а не се разчита толкова на масово придвижване на велосипедисти по този начин. Поради тези причини често има рестрикции за броят на велосипедистите и/или часовия диапазон. Едни от основните причини, поради които предлагаме да превозваме велосипеди в метрото са:

•Безопасността на велосипедистите по маршрута на линиите на метрото – най-големите квартали на София – Люлин и Младост са свързани със центъра на града с големи и натоварени булеварди и все още без безопасен маршрут за велосипедисти. Кварталите Надежда и Дружба също в близко бъдеще ще ползват услугите на метрото, а техния достъп до центъра на София с велосипед също за сега е опасен.
•Безопасността на велосипедистите в късните часове на деня – безопасността ще бъде повишена, когато част от велосипедистите се прибират с метро, вместо по тъмните и опасни улици и паркове вечер.
•Улеснение на придвижването при временни неблагоприятни условия – при рязка промяна в климатичните условия ще е добре велосипедистите да могат да продължат пътя си с метро, вместо да рискуват придвижването си при хлъзгав терен и/или намалена видимост.
•Ползването му по цялата дължина за спестяване на време и облекчаване на трафика и натовареността на другите превозни средства от масов градски транспорт.
•Комбинирането на метрото с велосипед е една добра практика ползваща се в много страни за по-бърз и лесен достъп на хора до малко по-отдалечени части от метрото.
Това са част от удобствата и условията за безопасност, които смятаме, че ще допринесе промяната в наредбата и позволяването на велосипедистите да пренасят велосипедите си с метрото.

Естествено не очакваме достъпа до метрополитен да бъде неограничен и без нужните изисквания за безопасност, неконфронтация с останалите пътници, спъване на нормалния режим на работа на Метрополитен София и/или замърсяването и повредата на собствеността му.

Имайки предвид горните съображения, предлагаме да се разгледат следните мерки и регулации за ред, безопасност и контрол на превоза на велосипеди в метрото:

•Всекидневно ползване на услугите на метрополитен – като бихме препоръчали часово ограничение за работните дни и целодневно ползване през почивните дни и националните празници. Предлагаме също и правото за временни ограничения поради големи събития в столицата (концерти, митинги, футболни мачове и т.н.)
•Часово ограничение:
•За безопасността и комфорта на пътниците предлагаме да се въведе ограничение на превоза на велосипеди в пиковите часове на потребление в работните дни.
•Предлагаме за пробен период от време в работните дни да е разрешен превоза на велосипеди само вечер след 20 или 21 часа. В този пробен период да се информират пътниците и велосипедистите за начините на превоз на велосипеди, като се проведе информационна кампания и се набележат пропуски в наредбата.
•Определяне и обозначаване на място за превозване на велосипед в мотрисите: в началния, средния или последния вагон; до нетоварящите се врати или на специално преустроено място във вагона, защитаващо пътниците;
•Ограничаване броят на велосипедистите в една мотриса: обикновено 2-4 велосипеда; Предполагаме, че самодисциплината на велосипедистите и гражданския контрол, ще бъде достатъчен да не се нарушава това правило, но също така допускаме и допълнителни мерки за контрол над тази част от наредбата.
•Таксуване на велосипеда – може да се остане както до сегашната наредба за превоз на пътниците или може да се вземе опита от другите държави за безплатния превоз (за насърчаване на велосипедния транспорт) или със специален билет (най-често на 50% от цената);
•Създаване на достъпност на станциите за велосипедисти – предлагаме инсталирането на релса за бутане на велосипед по стълбите, достъпност през контролните врати и др. Както и добра сигнатура, ако някои станции не са достъпни за велосипед;
•Забрана за мръсни и извън габаритни велосипеди – също би трябвало да бъде включена в наредбата, за да предпазим имуществото на метрополитен.
•Препоръчваме още в тази или допълнителна наредба или уредба за ред в метрополитен София да се напишат всички права и задължения за ползване на метрото от велосипедисти за да проблеми и конфронтации с другите пътници. За отправна точка може да се ползва Приложение 1.
•Приравняване на сгъваемите велосипеди с ръчен багаж.
По-подробна информация, обзорен анализ и примерно регулиране на превозването на велосипеди в метрото от други градове е представено в Приложение 1.

Адрес на петицията и списък на подкрепилите предложението ще намерите в Приложение 2, както и допълнително на онлайн платформата ни на адрес:

Разчитаме, че с услугата „Велосипед в метрото” нашата столица ще придобие облик на съвременен европейски град и ще стане по-приветлива за велосипедистите.

Разчитаме на Вашето съдействие,

С уважение,
Иво Делин
Председател на
Сдружение „Велоеволюция”
Изтояник: Велоеволюция

Няма коментари:

Публикуване на коментар