понеделник, 1 февруари 2010 г.

Андре-Мари Бурлон: София няма проблем с трафика


"Трябва да се отбележи, че автомобилът също е изобретен от пешеходци. Но автомобилистите някак си веднага забравиха за това. Започнаха да газят кротките и умни пешеходци. Улиците, създадени от пешеходците, преминаха във властта на автомобилистите."

С тези си думи началникът на парижката агенция по градоустройство "APUR" Андре-Мари Бурлон дава надежда и за нашата столица София. Според него пътните платна в сърцето на града ни са доста широки в сравнение с тези в Европа и биха моглида бъдат адекватно реконструирани. За тази цел и за голямата промяна се изисква както добра организация, така и политическа воля. Според думите на френския специалист "градът има всички предпоставки да даде на обитателите си максимален комфорт на живот."
Една част от решаването на глобалния проблем на София лежи в алтернатиния транспорт, а именно велосипедите. С навлизането им в ежедневието ни те биха били успешен заместител на автомобилите, които по един или друг начин вече са задрустили градските улици. Като подобаващ пример французинът дава Холандия и Дания, където въпреки студения климат повече от 30% от населението се придвижва с велосипеди.

За повече подробности можете да прочетете цялото интервю с френския специалист във в. Капитал

Няма коментари:

Публикуване на коментар