неделя, 7 февруари 2010 г.

Как да се движим по пътното платно с велосипед

Закон за движение на колоездачите
Движете се в дясно

Движете се максимално близо до пътния банкет или бордюр, но до толкова, че да не е опасно за вас от крайпътните кофи, шахти, канали, боклуци, спрели коли.


Велосипедист в дясно на пътната лента
Защо да се движим в дясно?
По закона за движение на пътищата, всеки участник в движението трябва да се движи в най-дясната лента по посока на движението освен ако не му се наложи друга маневра. Това важи особено за по-бавно движещите се учстници във движението.
Следователно всеки очаква велосипедистите и колоездачите да се движат в най-дясната част на платното което заемат.
Специална клауза в закона за движението по пътищата казва, специално за велосипедистите, че те нямат право на собствена лента и са задължени да се движат в дясно.
Важно условие, което също трябва да спазваме е движението да е в една права, за да са спокойни водачите зад нас. Особено е опасно, ако има паркирал автомобил, да тръгнем рязко в ляво без сигнал. Особено ако сме между няколко такива и няма видимост към нас. За това подавайте сигнал с ръка преди да завиете или обиколите препядстието, огледайте се назад и чак тогава извършете маневрата.

Публикувано на May 20th, 2009 от Мисли.де

1 коментар:

  1. А защо да се движим най-вдясно? Не е ли по-добре да се движим по наши велоалеи и да не се притесняваме от движещите се коли. За тази цел трябва да се обединят всики веломаняци и всички хора, които виждат алтернативата във велотранспорта, като по този начин ще бъде чути!
    Поздрави,
    felix

    ОтговорИзтриване