петък, 19 февруари 2010 г.

Хибридни велосипеди - бъдещето?



Нов модел хибриден велосипед, "рожба" на Масачузетският технологичен институт обещава да промени коренно градският начин на живот, и при това рязко да намали емисиите от парникови газове.

Този път изобретението е монтажен възел, който позволява всеки обикновен велосипед да бъде превърнат в хибрид, при това на разумна цена от под $500.

Премиерата на възела нарочно бе избрана да съвпадне с 15 декември - датата на която в Копенхаген започна конференцията на ООН (COP15) по измененията в климата и не е чудно че изобретението е кръстено на името на датската столица - Копенхаген.

Според създателите му, 'Копехнагенското колело" (Copenhagen Wheel) е умно, елегантно и отзивчиво изобретение и е новият символ на градската мобилност.

Корпусът на Копенхагенското колело е от пластмата, която покрива модул, който извършва рекуперация на кинетична енергия при намаляване на скоростта на велосипеда в резултат на спиране.

Акумулираната енергия може да се използва когато е нужна, например при изкачване. Управлението се извършва с помощта на педалите на велосипеда - при леко натискане назад - акумулатора се зарежда, а при бързо въртене на педалите - акумулатора отдава енергия .



В корпуса на колелото се намират най-различни видове датчици - измерващи скоростта на велосипеда и неговият пробег, концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата, концентрацията на окиси на азота, температурата на околната среда, влажността на въздуха, както и нивото на шума.
Всичко това, заедно със вграденият GPS, се предава като данни по интерфейтс Bluetooth до мобилният телефон на велосипедиста или до IPhone, закрепен на кормилото на велосипеда, така че данните да са удобни за възприемане.

Публикувано от eko.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар