неделя, 7 февруари 2010 г.

Как да пресичаме крастовище с велосипед

Закон за движение на колоездачите
За да се престроите на крастовище, пак трябва да спазите правилото за стоене в дясно на платното, което е правилното за вас.


Не минавайте в ляво на платното и много важно, не стойте успоредно до завиващ автомобил. Изчакайте го и карайте зад него, а не заедно с него. Предварително направете визуален контакт с околните учстници в движението, за да сте сигурни, че са ви видяли и знаят за вашето съществуване на пътя. Сигнализирайте с ръка, за да знаят вашите намерения.
Завой на ляво през кръстовище
Ако не сте сигурни в преминаването си в сложно кръстовище при завой на ляво или просто ви е страх – погледнете картинката:



Завой на ляво през кръстовище
Първият вариант е най-прекия и бърз, но понякога опаснен начин да завиете в ляво, особено когато кръстовището е голямо.
Вторият вариант от картинката покзва преминаването на велосипедиста направо през кръстовището и използването на пешеходната пътека след него. Когато спрете на пешеходната пътека изчакайте аввтомобилите да минат и тогава минете през нея.
Третият вариант от картинката показва как да минете през кръстовището, но да се устроите при автомобилите в дясно и когато дойде ваш ред, да тръгнете с тях направо.
И трите варианта са правилни и законни.
В големите градове има сложни кръстовища, с много платна за всички посоки и понякога е невъзможно да се престроите в правилната лента. За това продължете на право и използвайте втория или третия вариант от картинката. Аз лично препоръчвам втория вариант, така няма да пречите и ядосвате никой от участниците в движението.
Особено важно е да не минавате на пряко през кръстовището и да не стоите най-в ляво на платното.


Ако минете през кръстовището в насрещното, никой няма да ви очаква от там и съответно няма да ви види. Подобна грешка може да ви коства челен или страничен удър, а както знаем велосипедиста е губещия в битката с автомобила. От личен опит поради невъзможност ми се е налагало да карам най-ляво в насрещното платно, от страничните преки никой шофьор не гледа на пред, а гледа как и кога да се впише в движението.

Публикувано на May 20th, 2009, от Мисли.де

1 коментар:

  1. Инфото е доста полезно и наистина велосипедистите трябва да сме много внимателни на пътното платно!

    ОтговорИзтриване